Jak vybrat odsavač par

slider-image_jpeg-20150428111659-9057-odsavace-par-whirlpool.jpg

Jako všechny ostatní věci v kuchyni, tak i odsavač par si vybíráme nejen kvůli jeho funkčnosti, ale také kvůli jeho designu, stylu a kráse, protože zajišťuje nejen příjemné prostředí, ale představuje i důležitý prvek, který určité prostředí vytváří.

Můžeme vybírat z velké škály digestoří a to jak jejich umístěním, tak v barevných variantách. V současné době jsou velmi žádané komínové digetstoře, které pak tvoří dominantu kuchyně. Do menších bytů se naopak hodí klasické odsavače par pod skříňku.

 

Jak zvolit kapacitu odsavače:

Kapacita odtahu odsavače je volena na základě rozměrů kuchyně, délky potrubí, které se měří až k výstupnímu otvoru, průměru potrubí a počtu kolen. Provoz odsavače bude komfortní, pokud je daný model schopen uskutečnit 5-10 výměn vzduchu v místnosti za hodinu na takový rychlostní stupeň, u kterého hladina hlučnosti nepřekročí 55 dB(A). U jednotlivých modelů v naší nabídce naleznete údaj o tom, pro jak velkou podlahovou plochu v m2 je vhodné digestoř použít. Známka volba komfort Vám usnadní výběr. Je ale třeba mít na zřeteli možnou ztrátu výkonu, která bude tím větší, čím delší a složitější bude potrubí a čím menší bude jeho průměr.

 

Proč doporučit odsavač s odtahem:

Instalace odsavače ve verzi odtahové je doporučována, protože je to bezpochyby nejefektivnější, nejbezpečnější a nejméně hlučné řešení. Efektivní proto, že odvádí znečištěný vzduch ven z místnosti prostřednictvím odtahového potrubí, bezpečné proto, že přivádí do místnosti nový vzduch a ten je důležitý zejména tehdy, budete-li k vaření používat plynovou varnou desku. Méně hlučné je toto řešení proto, že při provozu odsavače v odtahové verzi není zatěžována ventilační jednotka odporem uhlíkových filtrů.

 

Odtahové potrubí:

Při výběru odsavače budete jistě hledat model, který je tichý a výkonný. Odsavač je však pouze jednou částí systému, který bude sloužit k odvedení nežádoucích par z Vaší kuchyně. Druhou, stejně důležitou částí, je odtahové potrubí. Výkonné odsavače dokážou nasát více jak 750 m3 vzduchu za hodinu. Je dobré vědět, že při tomto výkonu má odváděný vzduch v potrubí rychlost cca 15 m/s, takže například potrubí o délce 3 metry musí překonat za 0,2 vteřiny. Je proto třeba, aby odváděnému vzduchu bylo kladeno do cesty co nejméně překážek v podobě ostrých ohybů, přechodek, potrubí s nerovnými stěnami (flexo hadice), nedostatečně průchodných venkovních mřížek a podobně, jinak je třeba počítat s citelným úbytkem výkonu a nárůstem hlučnosti. Je rovněž nepřípustné zredukování předepsaného průřezu potrubí, tento krok může znamenat ztrátu i více jak 50 % výkonu a stejné navýšení hlučnosti. Svoje úskalí má potrubí vedené svisle přes střechu, může zde vznikat nekontrolovatelný komínový tah (únik tepla), kondenzace vodních par a problém s dodržením dostatečného průřezu potrubí při prostupu střešní krytinou. Za ideální je považován odtah co nejkratší cestou přes boční zeď. Nemáte-li možnost vyhnout se delší nebo členitější trase, můžete snížit ztrátu výkonu volbou většího průřezu potrubí.
 

17_main_odsavac-1484838285.jpg

Recirkulační provoz:

V situaci, kdy z různých důvodů není možno odvádět odsávaný vzduch mimo dům, lze většinu odsavačů používat jako recirkulační (filtrační). Pro tento provoz je třeba odsavač doplnit uhlíkovým (pachovým) filtrem, který pohltí aromatické složky (vůně, pachy). Vyčištěný vzduch je poté vháněn zpět do místnosti.
Při recirkulačním provozu odsavače nedochází k úniku tepla, nevýhodou je však to, že uhlíkový filtr není schopen zbavit vzduch vodních par ani některých zplodin vzniklých při spalování plynu a zhruba po 3-6 měsících (podle intenzity vaření) je třeba jej vyměnit za nový. Uhlíkový filtr klade nasávanému vzduchu poměrně velký odpor, který snižuje výkon odsavače přibližně o 20%. Tato hodnota se v průběhu životnosti zanášením zvyšuje. Uhlíkový filtr není součástí standardní výbavy.



Zpětná klapka:

Budete-li odsavač provozovat s vnějším odtahem (odvod nasátého vzduchu mimo dům), je třeba na výstupní hrdlo odsavače instalovat zpětnou klapku, která zabraňuje pronikání studeného vzduchu v zimních měsících zpět do místnosti.



Jakými filtry jsou vybaveny odsavače:

Tukové filtry chrání ventilační jednotku před tuky obsaženými v odsávaných parách.

  • Kovové kazetové filtry jsou konstruovány tak, aby je bylo možno snadno udržovat umytím v myčce na nádobí nebo v ruce. Čištění těchto filtrů se provádí jednou za 2 měsíce.
  • Baffle filtry pohltí více než 90 % tukových částic, jsou odolné proti poškození a dávají výrobku profesionální vzhled. I tyto filtry je třeba udržovat jedenkrát za 2 měsíce ručním mytím nebo umytím v myčce na nádobí.
  • Syntetické filtry, kterými jsou vybaveny některé modely, nejsou omyvatelné, jejich účinnost nelze obnovit vypráním a musí být proto vyměněny přibližně po 2-4 měsících.

Uhlíkové (pachové) filtry jsou kazety s aktivním uhlím, které se instalují do odsavačů, u kterých není možnost přímého odtahu a budou proto pracovat jako recirkulační. Nejsou omyvatelné ani recyklovatelné a musí být pravidelně měněny zhruba po 3 až 6-ti měsících (podle intenzity vaření).



Jak správně instalovat odsavač:

Aby účinnost odsávání byla optimální, doporučuje se instalace ve výšce, která nepřekročí 75 cm od varné desky. Minimální bezpečná vzdálenost je 65 cm od varné desky.
UPOZORNĚNÍ: záruka nezahrnuje případné závady způsobené nerespektováním minimálních bezpečnostních vzdáleností.



Elektrické připojení:

Pro připojení k elektrické síti jsou odsavače par v naší nabídce opatřeny flexošňůrou, která je u většiny modelů zakončena vidlicí. Flexošňůra je vyvedena u hrdla, na které se napojuje odtahové potrubí. Zásuvka nebo krabice pro připojení odsavače může být připravena na vrchní části rampy, u komínových odsavačů může být v prostoru, který bude krýt komín.



Funkční zkouška:

Před úplným dokončením instalace výrobku (dříve, než nasadíte kryty komínu) doporučujeme prověřit funkce odsavače a přesvědčit se, že odtahové potrubí, na které bude výrobek připojen, je v pořádku. Zkoušku provedete tak, že spustíte odsavač bez nasazeného potrubí na cca 1/3 výkonu a za chodu odtahové potrubí napojíte. Po napojení se nesmí zásadním způsobem změnit běh a hlučnost odsavače.



Jak čistit odsavač a jaké prostředky používat:

Nerezové povrchy se nejlépe udržují prostředky, které dodává nebo doporučuje výrobce spotřebičů. Jedná se o čistící prostředek, který zbaví výrobek mastnoty a nečistot a leštící prostředek, jehož složkou jsou parafíny, které po vyleštění vytvoří na nerezovém povrchu film, který je odolný proti osahání. Nejsou vhodné prostředky pro čištění nerezových dřezů, vodovodních baterií apod. Je zcela nepřípustné čistit nerezový povrch prostředky, které obsahují chlór nebo podobné agresivní látky (Savo apod.). Stejně tak nikdy nesmíte při čištění použít prostředky, které by mohly lesklý povrch poškrábat. Lakované povrchy udržujte omytím vodou se saponátem. Používejte měkký hadřík, aby nedošlo k poškrábání povrchu.



Odsavač a krb:

Odsavač při své činnosti odvádí z kuchyně poměrně velké množství vzduchu. Pokud je ve stejné místnosti zařízení s přímým spalováním (plynové spotřebiče s vnějším odtahem, kamna na tuhá paliva, krb) a není zajištěn dostatečný přístup vzduchu zvenčí, může dojít v místnosti v vytvoření podtlaku a je reálné nebezpečí, že spaliny, které by měly být odváděny komínem, budou nasávány zpět do místnosti. Nemůžete-li se vyhnout umístění obou zařízení v jedné místnosti, je třeba zajistit, aby podtlak v těchto prostorách nepřesáhl 0,04 mbar. Jedním z možných řešení je blokace činnosti odsavače, pokud není pootevřené okno.