Materiály kuchyní

Materiály pro pracovní desky

Kuchyňská pracovní deska je srdcem každé kuchyňské linky. Pracovní deska do kuchyně na míru není luxus, ale mnohdy jediná možnost, jak si funkčně zařídit kuchyň. Díky návrhu na míru totiž máte možnost vybrat si pro kuchyňskou pracovní desku nejen vhodný materiál od levnějšího lamina až po luxusní kámen, ale i jakkoli atypický tvar, vestavěné spotřebiče anebo třeba vestavěný dřez.

 

Dřevovláknité pracovní desky s laminací

Pracovní desky jsou vyrobeny ze surových desek potažených laminátem. Díky odolnému laminátu je lze výborně využít pro pracovní plochy, např. kuchyňské desky.

Worktops-Anwendung-790x450.jpg

Výhody

  • Vysoká odolnost proti nárazu a poškrábání
  • Vysoká odolnost proti oděru
  • Skvrnám odolný povrch
  • Snadná údržba
  • Nezávadné pro potraviny

Více ZDE.

 

Pracovní desky z technického kamene

Technický kámen se vyrábí smícháním pigmentů, písku a pryskyřice v určitém poměru. Zpravidla je tento poměr 95% přírodního kameniva a písku a 5% pryskyřic. Při výrobě je následně hmota stlačena pod vysokým tlakem a při vysoké teplotě. Díky této technologii získávají kuchyňské pracovní desky z quartze výborné technické vlastnosti – odolnost proti mechanickému poškození, chemikáliím, kyselinám a obrusnosti. Další podrobnost a nabízené dekory ZDE.

 

Akrylátové pracovní desky

Akrylátový materiál nabízí díky svým vynikajícím vlastnostem a možnosti tvarování široké možnosti pro designéry a architekty. Pro umocnění designového vzhledu může být ze stejného materiálu desek vyroben i zádový panel a dřez. Tento materiál je vhodný i do prostředí koupelen, laboratoří a dalších veřejných prostorů. Tvoří ho směs minerálů, akrylátů a barevných pigmentů.

Akrylát je materiál s tvrdostí kamenné desky, nicméně pocitově teplejší a sametově hladký. Splňuje nejvyšší požadavky na hygienu a je vodě vzdorný. Velkou výhodou akrylátu je také jeho kompaktnost - po montáži nejsou viditelné spoje a pracovní deska působí jako jeden celek včetně dřezu. Má neomezené tvarové možnosti. Džez ze stejného materiálu jako pracovní deska. Velká opravitelnost při vážném poškození. Další podrobnost a nabízené dekory ZDE.

 

Kompaktní laminát

page_kompaktni_laminat.jpg

Kompaktní laminát je vodě vzdorný materiál, který splňuje nejvyšší požadavky na hygienu a životnost se širokým spektrem využití. Kompaktní laminát lze využít všude tam, kde je žádoucí vzhled tenké elegantní desky, i jako koupelnový nábytek. Tento materiál si získal pro své široké spektrum využití velkou oblibu u interiérových architektů.

Jedná se o 12 mm silný materiál slisovaný z velkého množství dekoračních a protitahových papírů, prokládaných pryskyřicí stlačených pod vysokým tlakem. Pracovní desku je možné zesílit na tloušťku 40 mm s pomocí dřevotřískové desky, kterou lze ohranit dle přání zákazníka. Hranu desky lze volit laminátovou, hliníkovou, dřevěnou nebo polypropylenovou.Více ZDE.

 

 

Masivní dřevěné desky

8.jpg

Dřevěné kuchyňské pracovní desky z naší nabídky zajistí Vašemu interiéru teplý a exkluzivní vzhled. Je na ně použit přírodní materiál z lamel šíře 40 mm, lepený vodovzdorným lepidlem na přírodní bázi.

Lamely se pečlivě vybírají tak, aby byla kuchyňská pracovní deska bezvadná. Desky se dodávají broušené a oboustranně ošetřené olejem proti vlhkosti, v rozměrech: hloubka 50 – 1225 mm, délka 150 – 4000 mm. Více ZDE.

 

Kamenné kuchyňské desky

GS-304_0.png

Kuchyňské pracovní desky z přírodní žuly jsou krásné, velmi pevné a tvrdé, takže perfektně odolávají běžnému provozu. Vyznačují se navíc velmi snadnou údržbou – stačí je omýt teplou vodou nebo saponátem. Kuchyňská pracovní z přírodního kamene má díky svému leštěnému povrchu velmi exkluzivní vzhled a vyznačuje se vysokou tvrdostí, pevností a odolností.

Do všech našich desek z přírodní žuly lze podlepit nebo vlepit do roviny dřez z naší nabídky. Další podrobnost a nabízené dekory ZDE.

Víte, že v západní Evropě a USA se přírodní kámen používá na 47% kuchyňských desek?

 

Kuchyňské pracovní desky ze skla

Mít kvalitní pracovní plochu je pro každého velice důležité. Pokud hledáte pracovní desku, která by zároveň splňovala Vaše náročné požadavky a také plnila roli vkusného interiérového doplňku, je skleněná deska to pravé pro Vás. Naše kuchyňská pracovní deska ze skla je hygienická a díky nejmodernějším výrobním postupům a technickým parametrům také velice odolná proti poškození. Nemusíte se tak vůbec bát, že by se s vaší skleněnou deskou něco stalo ve chvíli, kdy na ní položíte vařící hrnec nebo pánev.

Naše skleněné desky na kuchyňskou linku snesou vysoký tlak, a proto se nemusíte bát na takové desce kupříkladu naklepávat řízky nebo pokládat těžké předměty. Materiálem je tvrzené sklo tloušťky 10-12 mm, které je extrémně tvrdé a odolné vůči rozbití. Procesem kalení získá tvrzené sklo své výjimečné vlastnosti mezi které patří až 7x větší pružnost a pevnost oproti obyčejnému sklu, odolnost vůči teplotám až do 250 st. Celsia. Díky dokonale hladkému povrchu bez pórů je skleněná deska výborně omyvatelná a nenáročná na údržbu. Pracovní desky ze skla jsou vhodné i pro alergiky. Skleněné pracovní desky lze udržovat běžně dostupnými čistícími prostředky.

Velkou výhodou skleněných desek do kuchyňské linky od nás je velký výběr materiálů a odstínů skla. Dokážeme nalakovat pracovní desku do kuchyně do více než 2000 barevných odstínů. Můžete být jisti, že i pro Vás bude na výběr vhodný odstín, který bude ladit k prostředí Vaší kuchyně. Pohledové hrany skleněné desky opracováváme do nejvyššího lesku. Do pracovních desek můžeme podle vašich potřeb vyřezat otvory na varnou desku, dřez nebo vodovodní baterii. Jsme schopni realizovat velkoformátové desky až do délky 4000 mm z jednoho kusu skla

Pro každodenní použití a maximální odolnost vůči poškrábání doporučujeme použití speciálního povrchu skla tzv. satinato LUX RAFF STONE – ANTISCRATCH. Tento matný povrch byl vyvinut speciálně pro kuchyňské pracovní desky a vyniká extrémní odolností vůči poškrábání a usazování nečistot. Povrch skla je hrubý, připomínající kůži. Skleněná deska si samozřejmě zachovává i svou odolnost vůči vysokým teplotám.

 

Obkladové panely

Klasické keramické obklady jsou dnes stále více nahrazovány obkladovými panely či deskami. Na trhu existuje velká paleta možných vzorů obkladových panelů. Dekory imitují běžně používané materiály od dřeva, přes kamenné obklady, až po omítku či nejběžnější keramické obkladačky. V současné době jsou vůbec nejznámější variantou obkladových panelů/desek obklady skleněné (Grafosklo). Jedná se o speciální typ obkladových desek, který postrádá výhodu v podobě snadné instalace, kterou je potřeba nechat v rukou odborníků. Vedle skleněných obkladů jsou na trhu také obkladové akrylátové panely od české firmy Graftazit. Jejich vlastnosti jsou velmi podobné a na první pohled jsou od skleněných obkladů prakticky k nerozeznání. Jejich výrobce uvádí, že mají vyšší pevnost a snadnější zpracovatelnost, viz bližší info a galerie zde. 

Panely SPLASHBACK - technologicky špičkový, vysoce lesklý akrylátový panel, který má vzhled skla, ale oproti skleněným obkladům nemá žádná instalační omezení a nevyžaduje vysoké pořizovací náklady. Více v samostatném článku ZDE.

Dalším oblíbeným typem jsou obkladové panely na bázi dřeva. Obvykle se jedná o dřevovláknité desky, které jsou laminované či potažené fólií. Jak už bylo zmíněno, jejich povrch je k dostání v mnoha rozličných dekorech od dřeva až po imitaci keramických obkladů. Tenké dřevotřískové desky jsou extra tenké, povrchově upravovatelné dřevotřískové desky. Jsou k dispozici od tloušťky 3 mm v mnoha dekorech a strukturách. Vyznačují se svým jemným a klidným vzhledem povrchu a jsou vhodné pro použití jako lehčené konstrukční desky nebo ve výstavnictví a nábytkářském průmyslu (zádové desky). Výhodou těchto panelů je především jejich pořizovací cena. 

 

 

Materiály pro kuchyňská dvířka

To, co je na kuchyňské lince vidět na první pohled, jsou dvířka skříněk. Nabízíme široké spektrum materiálů, které lze použít jako výplň dveří – nejen, že hezky vypadají, ale navíc se snadno udržují a jsou speciálně navržené pro vlhké prostředí kuchyně. Ať už se Vám líbí vysoký lesk nebo dekor dřeva, určitě si u nás vyberete.

 

Laminát a fólie

Nejběžnějším materiálem na výrobu dvířek kuchyňského nábytku je laminát. Má přijatelnou cenu, nenáročnou údržbu i širokou nabídku dekorů. Novinkou jsou povrchy v módním plastickém reliéfním provedení. Zákazníci si mohou vybrat třeba ze vzorů dubového, cedrového, borového nebo exotického dřeva. Díky plastickému povrchu je nábytek hezký na pohled a příjemný na dotek.

Co se dvířek z fóliované MDF týká, výhodou je větší odolnost vůči vodě. V případě lesklé fólie jde navíc o exkluzivní vzhled podobný laku, ovšem za nižší cenu.

Ukázky barev fóliovaných dvířek od české firmy Trachea zde.

 

Lak, masivní dřevo a dýha

Lakovaná dvířka se vyrábějí ve standardní škále barev v matném i lesklém provedení. Dvířka i korpus se dají sladit ve stejné barvě. Nevýhodou je vyšší cena a menší odolnost vůči poškrábání.

Klasikou, na kterou vsázejí i výrobci designových kuchyní, jsou dvířka z masivu a dýhy. „Na výrobu dvířek a korpusu je možné použít stejný materiál, jako je například masiv s tuhým jádrem – ořech nebo dub. Na masiv i dřevěné dýhy se používají šetrné, ale přesto vysoce odolné laky v provedení hluboký mat, který zdůrazní přirozenou krásu dřeva a také zlepší jeho odolnost vůči vodě.

 

Akrylát a sklo

Akrylátová dvířka patří k trendům ve výrobě moderního nábytku. Ideální povrch, vysoký lesk a stálobarevnost – to jsou hlavní vlastnosti akrylátových dvířek. Nosná deska (dřevotřísková) je opatřena akrylátovou vrstvou z jedné nebo obou stran a doplněna ABS hranami (u vybraných dekorů navíc možnost 3D hran). Vedle stálobarevnosti patří k výhodám také vysoká odolnost proti vlhkosti a účinkům UV záření. Materiál je navíc značně odolný mechanicky. Pokud přesto dojde k poškození (poškrábání), lze jej snadno eliminovat opravnou sadou. 

Dekorativní sklo je obzvláště v dnešní době velmi žádané. Tvoří nedílnou součást velkého množství nábytku, od výplní vestavěných skříní po obkladová skla. Na trhu můžete narazit na velké množství typů dekorativního skla. Tato skla jsou k dispozici v různém provedení, kromě kalených skel různých odstínů se můžete rozhodnout i pro potisk na sklo.

Prosklená dvířka jsou estetickým i funkčním nábytkovým prvkem. Vymezují a uzavírají prostor a přitom do něj dávají nahlédnout… Sklo může být použito jako výplň řady tvarů tradičních fóliovaných dvířek, ale stále častěji jej nacházíme ve spojení s hliníkovými rámy. Toto provedení bychom mohli charakterizovat jako praktickou eleganci. Ačkoli je sklo prověřeno staletími, moderní doba mu vtiskuje novou tvář. Vedle čirého může být mléčné, tónované nebo s různými dezény povrchové struktury.

 

Materiály korpusů kuchyňských skříněk

Eurodekor je název pro desky na bázi dřeva, které jsou potaženy dekoračním papírem, který je impregnovaný melaminovou pryskyřicí. Kromě dřevotřískových desek mohou být nosičem také MDF, OSB Combiline nebo lehčené konstrukční desky. Desky Eurodekor představují širokou škálu možných aplikací pro nábytek a interiérový design.

Výhody

  • Rozsáhlá nabídka dezénů se sladěnými povrchovými strukturami
  • Optimální vlastnosti povrchu (např. odolnost proti oděru a poškrábání) podle normy EN14322

Kuchyňské skříňky a korpusy kuchyňských linek vyrábíme většinou z těchto materiálů, máme však připraveny i dýhované desky s jádrem DTD (dřevotřísková deska) či MDF (středně hustá dřevovláknitá deska) a standardně můžete vybírat až ze zhruba 20 dekorů dřevin.

Skříňky dodáváme v celé škále barev dřevodekorů i unibarev. Veškeré jejich rozměry samozřejmě přizpůsobujeme na míru celkovému plánu kuchyně. Konstrukce našich kuchyňských linek je skutečně bytelná a naše kuchyňské skříňky unesou i velmi těžké nádobí a vydrží bezpočet otevírání, zavírání i nárazů.