Tvary kuchyní, pracovní zóny

Proč byste si měli svou kuchyň naplánovat s pěti zónami, a jak práci v kuchyni usnadní správné skříňky. Odpovědi na tyto dotazy Vám poskytne DYNAMIC SPACE – řešení firmy Blum pro praktické kuchyně.

Pracovní zóny v kuchyni

Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón podle druhu činnosti, které v ní uskutečňujeme. Správné uspořádání kuchyně je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně na snížení námahy při samotné přípravě jídla.

Jen ten z Vás, kdo dokonale zná svůj úložný prostor, jej dokáže také správně naplánovat. Zónový plánovač je online nástroj pro přípravu plánování Vaší kuchyně. Proveďte výběr ukládaných předmětů, nadefinujte jejich množství; hned obdržíte seznam Vašich předmětů, návrhy jejich organizace a členění uvnitř nábytku, a rovněž rady pro praktická řešení skříněk, jak si předměty uspořádat ergonomicky, dobře přístupné. Zónový plánovač představuje optimální pomůcku pro přípravu na rozhovor s projektantem kuchyně: jen ten z Vás, kdo dokonale zná své potřeby, dostane přesně takovou kuchyň, která mu bude vyhovovat.

kuchynske zony.jpg

 

Tvary kuchyní

V závislosti na požadavcích a velikosti prostoru plánujeme kuchyně v mnoha rozličných tvarech. Existuji kuchyně ve tvaru písmena U,s ostrůvkem nebo písmene G. Oblíbená je také kuchyň ve tvaru písmene L, dvouřadé nebo jednořadé kuchyně. DYNAMIC SPACE se dá využít u všech tvarů. Prostor, který máme k dispozici, využíváme tudíž vždy optimálně, přičemž kvalita pohybu je značně zvýšena.

Jste pravák nebo levák?
Naplánujete-li si zóny Zásoby, Ukládání, Mytí, Příprava a Vaření ve směru hodinových ručiček (tedy zleva doprava), bude se jednat o kuchyň pro praváky. Pro leváky by zóny měly být uspořádány zprava doleva.

Jednořadá kuchyň

Jednořadá kuchyň

Dvouřadá kuchyň

Dvouřadá kuchyň

Kuchyň s ostrůvkem

Kuchyň s ostrůvkem

Kuchyň do L

Kuchyň do tvaru písmene L

Kuchyň do U

Kuchyň do tvaru písmene U

Kuchyň do G

Kuchyň do tvaru písmene G

 

Další tipy pro vaši novou kuchyň.